Gerçek veganlık aslında hayvanlara karşı her türlü zulmü desteklememek amacıyla hayvansal bileşen içermeyen diğer alternatiflerin tercih edilmesiyle alakalı bir yaşam biçimidir. Bu noktada sağlıklı olmaya çalışmak amacıyla benimsenmiş bir alternatif tıbbi çözüm olmamaktadır. Tamamen bir yaşam biçimi, hayat felsefesi, bakış açısıdır.
Veganlar mümkün ve uygulanabilir olduğu ölçüde, yiyecek, giyecek veya başka herhangi bir amaç uğruna hayvanlara yönelik her türlü sömürüyü ve onlara zulmü dışlamayı amaçlayan ve buna bağlı olarak hayvanların gelişmesini ve gelişmesini teşvik eden bir felsefe ve yaşam biçimidir.
Felsefi olarak hayvanların, insanların ve çevrenin yararı için hayvan içermeyen alternatiflerin kullanılması. Beslenme açısından bu, tamamen veya kısmen hayvanlardan elde edilen tüm ürünlerden vazgeçilmesi uygulamasını ifade eder.
Elbette burada amaç gerçekten hayvanlara karşı acıma duygusu mu yoksa zaten hayvansal ürünleri sevmiyor olmak mı konusu herkesin görüşüne göre farklılık gösterecektir. Her ne olursa olsun herkes kendi düşünce ve yaşam biçimine göre beslenmekte özgürdür. Ancak tüm bu çerçeveye bakıldığında veganlık daha çok veganizm türünden bir bağlılık gibi görünmektedir.
Elbette bu tercihler müşterilerin tercihleri sayılmalı ve üretilen sadece gıda olmayan, eşya ve diğer ürünlerde dahil vegan talebine olumlu yanıt verebilmelidir. İşte bunun yolu ürünlerde hayvansal bir bileşen olmadığının kanıtlanması esasına dayanmaktadır.
Vegan yaşamı benimsemenin birçok yolu var. Ancak tüm veganların ortak noktası, et (balık, kabuklu deniz ürünleri ve böcekler dahil), süt ürünleri, yumurta ve bal gibi tüm hayvansal gıdalardan kaçınmanın yanı sıra hayvansal kaynaklı malzemelerden, hayvanlar üzerinde test edilen ürünlerden ve hayvanlar üzerinde test edilen ürünlerden kaçınan bitki bazlı bir beslenmedir. hayvanları eğlence amaçlı kullanan yerler.
Bazı insanlar vegan olmayı seçebilir, bazıları için bunun nedeni çiftlik hayvanı uygulamalarına ve hayvan sömürüsüne inanmamaları olabilir, bazıları için ise çevresel kaygılar olabilir. Sebebi ne olursa olsun Vegan Topluluğu tüm veganları desteklemek amacıyla oluşmuştur.
Veganlığın Tarihçesi
Her ne kadar vegan diyeti, Vegan Topluluğu’nun 1944’teki başlangıcında Donald Watson ve kurucu üyelerimiz tarafından erken tanımlanmış olsa da; Leslie J. Cross’un toplumun bir veganizm tanımından yoksun olduğunu belirtmesi 1949 gibi geç bir zamandı.
“Hayvanların insan tarafından sömürülmesinden kurtuluş ilkesini” önerdi. Bu daha sonra şu şekilde açıklığa kavuşturulacaktır: “Hayvanların insan tarafından yiyecek, ticari mal, iş, avcılık, canlı deney amacıyla kullanılmasına ve hayvan yaşamının insan tarafından sömürülmesini içeren diğer tüm kullanımlara son vermek” amacıyla böyle bir düşünce şekli akıma dönüştü diyebiliriz. Bir farkındalık oluşturulurken yukarıda ki tanım veganizmin daha net bir bakış açısına sahip olduğunu da kanıtlar niteliktedir.
Dernek ilk olarak Ağustos 1964’te bir hayır kurumu olarak tescil edildi, ancak daha sonra varlıkları yeni bir hayır kurumuna devredildi ve Aralık 1979’da yine bir limited şirket haline geldi. Veganlığın tanımı ve toplumun hayırseverlik amaçları yıllar içinde değiştirildi ve geliştirildi. 1988 kışına gelindiğinde, ifadeler yıllar içinde biraz değişmiş olsa da, mevcut tanım kullanılıyordu.
Veganlığın tarihi hakkında daha fazlasını okuyun.
Peki Veganlar Ne Yer?
Veganlığı benimseyen insanların beslenmeleri çok çeşitlidir ve her türlü meyve, sebze, kuruyemiş, tahıl, tohum, fasulye ve bakliyattan oluşur; bunların hepsi asla sıkılmamanızı sağlayacak sonsuz kombinasyonlarda hazırlanabilir.
Köriden pastaya, hamur işlerinden pizzaya kadar en sevdiğiniz şeylerin tümü, bitki bazlı malzemelerle yapıldıkları takdirde vegan beslenmeye uygun olabilir. Çünkü bu bir diyet listesi değildir yeter ki hayvansal içeriğe sahip olmadıkça her şey tüketilebilir. Açık söylemek gerekir veganlık ciddi bir fedakarlık ister çünkü pek çok lezzetli ve çekici üründen vazgeçmenizi gerektirebilir. Hatta zorunludur.
Veganlık Sadece Yeme İçme ile Alakalı Değildir
Veganlar hayvanları herhangi bir amaçla sömürmekten kaçınırlar; pek çok kişinin vegan yaşam tarzını seçmesinin temel nedeni şefkattir. Bu demek oluyor ki vegan bir yaşam tarzı seçtiyseniz sadece yeme içme değildir vazgeçmeniz gereken. Çanta, kıyafet, ilaçlar, araba gibi daha pek çok üründe hayvansal içerikli katkılar görebilirsiniz.
Aksesuarlardan giyime, makyajdan banyo malzemelerine kadar hayvansal ürünler ve hayvanlar üzerinde test edilen ürünler sandığınızdan daha fazla yerde bulunuyor.
Neyse ki günümüzde hemen hemen her şeyin uygun fiyatlı ve kolay temin edilebilen alternatifleri var. Bu rahatlıkla bu tarzı benimseyerek yaşabilirsiniz demek ama çok ciddi şekilde pek çok şeyi terk etmeniz şartıyla.
İlaç Kullanımında Veganlık
Dünyada üretilen çoğu ilaç test aşamasında güvenli kabul edilmesinden önce hayvanlar üzerinde test edilmeyi zorunlu kılıyor. Ancak lütfen şunu unutmayın; “Vegan Topluluğu”; doktorunuzun size yazdığı ilaçlardan kaçınmanızı tavsiye etmez. Çünkü bu yasal olmayan çok sayıda duruma da yol açardı. İnsanların sağlığı tehlikeye girecekse bir organizasyon olmaktan çıkabilirsiniz.
Yapabileceğiniz şey, doktorunuzdan veya eczacınızdan mümkünse size jelatin veya laktoz gibi hayvansal ürünler içermeyen ilaçlar vermesini istemektir. İşte bu tam olarak doğru bir yaklaşımdır çünkü unutmayın sağlığınız değerlidir.
Tıbbi bir hayır kurumunun destekçisiyseniz, seçtiğiniz hayır kurumunun hayvanlar üzerinde test yapıp yapmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Halihazırda hayvan testleri yapmayan birçok hayır kurumu mevcut ve birçok vegan, aktif olarak alternatif test yöntemleri arayan hayır kurumlarına bağış yapmayı tercih ediyor.
Veganlar hiçbir şekilde hayvan sömürüsünü desteklememeyi tercih ediyorlar ve bu nedenle hayvanat bahçelerini veya akvaryumları ziyaret etmekten veya köpek veya at yarışlarına katılmaktan kaçınıyorlar. Harika bir alternatif, kurtarılan hayvanlara güvenli ve sevgi dolu yuvalar sağlayan hayvan barınaklarını ziyaret etmek ve desteklemektir.
Vegan yaşam tarzı hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Ücretsiz Vegan Taahhüdü’ne bugün kaydolun . Dünya çapında yüzbinlerce vegan var; sizinle birlikte çok daha güçlüyüz.
Vegan Etiketi Vegan Belgesi Nasıl Alınır?
Adlbelge.com’da paylaşılan bilgiye göre; “Vegan Belgesinin alınması ile ilgili bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere belgelendirme süreci, gereksinimler ve ücret politikaları hakkında detaylı bilgi sağlamaktayız. Teklif ve onay sürecinin ardından sizlere iletilen formun doldurulması gerekmektedir. Bu form genellikle ürününüzün içeriği, üretim süreci, kullanılan malzemeler ve tedarik zinciri bilgilerini içerir. Başvurunuzun ve değerlendirmenin olumlu sonuçlanması durumunda, vegan belgesini alabilirsiniz. Bu belge, ürününüzün vegan standartlarına uygun olduğunu doğrular.”
Bir Cevap Yaz