«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Hem çevreye hem ekonomiye katkı sağlayan proje

Hem çevreye hem ekonomiye katkı sağlayan proje

hem-cevreye-hem-ekonomiye-katki-saglayan-proje.jpg

“Atıksız Körfez, Dönüşen Gelecek" projesi kapsamında hayalet ağ atıkları temizlendi

 

Ege Üniversitesinin de paydaşı olduğu "Atıksız Körfez, Dönüşen Gelecek" sosyal sorumluluk projesi kapsamında, "Hayalet Ağ" ve atıkların temizlenmesi için Urla dalış etkinliği, EÜ Su Ürünleri Fakültesi ve Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde gerçekleştirildi.

 

Denizlerde doğal yaşamın korunmasını amaçlayan etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç, Sahil Güvenlik Komutanlığı Orta Ege Grup Komutan V. Binbaşı Çağlar Hanımeli,  İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alper Tuğbay, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, Urla Denizcilik MYO Müdürü Prof. Dr. Celalettin Aydın, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nil Kula, İzmir Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, Urla İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Fatih Yıldız, Çiğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Yakar proje paydaşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Çevre bilinci konusunda üniversitelere önemli görevler düştüğünü hatırlatan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu tür projelerin devamını getirmemiz gerekiyor. Özellikle balık ağı ve plastik materyallerin geri dönüşümü çok önem taşıyor. Bu atıkların toplanarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulup doğada çözünebilir hale gelmesi çevre açısından oldukça önemli. Bu projede 12 paydaşımız var. Hepsine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü öğrencilerimize etmemiz gerekiyor. Öğrenci topluluklarımızın katkıları olmadan bu işleri yapmak çok zor. Çevre bilinci açısından üniversitelere gerçekten büyük iş düşüyor. Tüketimin yükseldiği, sanayileşme ve kentleşmenin tavan yaptığı bir dünyadayız. Doğal kaynaklar tükeniyor. Bu sorunlara yönelik gerek projelerle, gerek Ar-Ge çalışmalarıyla gerekse sosyal sorumluluk alanında resmi kurumlarımız ve öğrencilerimiz iş birliğinde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Çevre sorunlarına yönelik çalışmalarımız sonucunda Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında Türkiye’deki ilk dört üniversiteden biriyiz. Cumhurbaşkanlığımız nezdinde de bu tür çalışmalarımızdan dolayı sıfır atık, sürdürülebilir yeşil kampüs gibi uygulamalarda pilot üniversite olarak yer alıyoruz. Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulumuzda mezun olan öğrencilerimiz yüzde yüz oranla istihdam ediliyorlar. Akademik kadromuz çok güçlü. Ben bir kez daha projeye katkı sağlayan hocalarımıza, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“Projemiz, sıfır atık hedefine önemli katkı sağlıyor”

EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu ise, “Bu projeyle ilk kez karşılaştığımızda çok heyecanlandım. Çünkü ben bir deniz kirliliği uzmanıyım ve yaklaşık 35 yıldır İzmir Körfezi’nde su kalitesinin yükseltilmesi için akademik çalışmalar gerçekleştiriyorum. Hayalet ağ kavramı; av operasyonları sırasında bir objeye takılma, halat kopması ya da yasak avcılık gibi unsurlara bağlı olarak terk edilen ağlardır. Ağlar, hem deniz kirliliğine hem de balıkların takılarak ölmelerine neden olmaktadır. Bu durum, doğal yaşam ve özellikle dipte yaşayan balık türleri üzerinde ciddi olumsuzluklar meydana getirmektedir. Yapımlarında kullanılan malzemeler nedeniyle de suda çok uzun zamanda yok olurlar. Projemiz, bu noktada ağların çıkarılmasıyla doğaya fayda sağlamanın yanı sıra; çıkarılan ağların geri dönüştürülmesi konusu üzerinde de duruyor. Cumhurbaşkanlığımız himayesinde sürdürülen ‘Sıfır Atık Projesi’ne biz de bu projemizle deniz kirliliği ve su ürünleri açısından büyük katkı sağlıyoruz. Çıkarılan ağları geri dönüştürerek farklı objeler elde ediyoruz. Bu nedende projemiz, İzmir Körfezi için büyük bir önem taşıyor. Bakanlığımız tarafından da Türkiye’deki denizlerde bulunan hayalet ağların çıkarılması üzerine kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Biz de Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Sualtı Topluluğu, Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu olarak, diğer paydaşlarımızla birlikte gerek deniz araçlarımızla gerekse dalgıç istihdamımızla her anlamda katkıda sunmaya çalışıyoruz. Üçüncü ayağını bugün Urla’da gerçekleştirdiğimiz projemize katkı sunan herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

 

“Su ürünlerinde sürdürülebilirliği artırmak istiyoruz”

Etkinlikte konuşan Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, “Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılının ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı’ ilan edilmesi neticesinde su ürünlerinde sürdürülebilirlik ve biyoçeşitliliğin artırılması ile ilgili çalışmaları ön plana alarak ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi’ni paydaş kuruluşlarımızla hayata geçirdik. Dalışlar sırasında deniz temizliği yapıldı.  Amacımız kamuoyunda farkındalık oluşturmak” diye konuştu.

 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu ve EÜ Sualtı Topluluğunun da proje ortağı olduğu  “Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi” kapsamında Urla Karantina Adası ve Pınarlı Adasında dalışlar gerçekleştirilerek hayalet ağlar temizlendi. Operasyonda R/V Egesüf Araştırma Gemisi ve EGEDERİN Eğitim Teknesi de rol alırken Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü botları ve ekipleri öğrencilerin dalış güvenliğini sağladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Hbr TV Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *